Kontakt os
Tlf: 97 17 50 40
Mail: info@dhvb.dk
Du er velkommen til at bestille tid via TIDSBESTILLING eller kontakte os via formularen nedenunder.
Neutralisering af hund betyder for hanhundens vedkommende at man fjerner testiklerne, og for tævehundens vedkommende at man fjerner æggestokke og æggeledere. Kun i ganske få tilfælde fjernes hele livmoderen.
Der findes mange meninger om neutralisering af hund. Er det nødvendigt? Bliver hunden doven og tyk? Mister den jagtinstinktet? Faktum er, at der er langt flere sundhedsmæssige fordele end ulemper ved at få sin hund neutraliseret, hvis den ikke skal indgå i avlen. Hos Dyrlægehuset Videbæk anbefaler vi, at man lader hunden neutralisere så snart den er kønsmoden. For tævehundens vedkommende lyder anbefalingen at sterilisere inden 2. løbetid, og hos hanhunden anbefaler vi kastration inden 1½ års alderen. Det er dog aldrig ”for sent” at neutralisere sin hund. Risikoen for komplikationer og en lavere adfærdsmæssig effekt ses dog hvis man venter til hunden er ældre.
Ved neutralisering mister hunden evnen til at formere sig. Bemærk dog at hanhunden kan være fertil i op til 30 dage efter kastration. Tæven kommer ikke længere i løbetid, og dette er et stor plus for mange hundeejere. Hos hanhunde er der tale om et meget enkelt indgreb, mens indgrebet hos tæver er noget større. Normalt kommer de sig dog hurtigt over operationen.
I mange tilfælde er det hanhundens temperament, der er årsag til, at ejeren gerne vil have hunden kastreret. For det meste bliver hanhunden roligere, og kønsdriften forsvinder stort set. Markering af territorium og aggression kan dog stadig hænge ved, hvis hunden kastreres på et tidspunkt, hvor denne adfærd er grundigt indarbejdet.
Hvis man som hanhundeejer synes, at det er synd for hunden at den skal opereres, kan man vælge at lade hunden kemisk kasterere. Her skydes et implantat ind under huden i nakkeskindet. Effekten af den kemiske kastration holder i ½ eller 1 år afhængig af hvilket implantat, der indgives.
De sundhedsmæssige fordele ved at lade sin tævehund sterilisere er flere. Risikoen for kræft i mælkekirtlerne og livmoder falder markant. Tæven kan heller ikke få livmoderbetændelse, hvilket vi ellers desværre ser hos mange tæver der ikke er steriliserede.
Af ulemper og risici kan nævnes at tæven skal igennem en operation og en narkose, og risikoen herved. Der er en risiko for inkontinens hos tæver der steriliseres meget tidligt især. Risikoen er under 1 %. Nogle racer er disponerede for pelsforandringer ved neutralisation, hvilket bør tages med i overvejelserne, hvis pelskvalitet betyder meget for ejer. Sidst må nævnes det økonomiske aspekt. Prisen for en sterilisation af en tævehund er højere end kastration af hanhund. Større indgreb og større forbrug af materialer og medicin er forklaringen. Se venligst under priser.
Der er mange sundhedsmæssige fordele ved at neutralisere tidligt, men ulemperne har også været diskuteret i dyrlægekredse. Man har har lavet studier, der tyder på øget risiko for sjældne knoglesygdomme.
I flere undersøgelser ser man tegn på, at fordøjelsen i hviletilstand er lavere end hos intakte dyr, og det betyder, at neutraliserede hunde har et lavere energibehov. Men med den rette fodermængde og øget motion er der ingen grund til, at din hund skulle blive tyk efter indgrebet, og der er heller ikke belæg for, at den skulle blive sløv.
Det er en myte, at tæver får det bedre af at få hvalpe. Hanhunden får det som regel markant bedre, når han slipper for den stress, der følger med ved at være intakt hanhund og markere territorie og vise dominans.
Tlf: 97 17 50 40
Mail: info@dhvb.dk
Du er velkommen til at bestille tid via TIDSBESTILLING eller kontakte os via formularen nedenunder.
Dyrlægehuset Videbæk
Ørnevej 1
6920 Videbæk
Telefon: +45 97 17 50 40
Email: info@dhvb.dk