Kontakt os
Tlf: 97 17 50 40
Mail: info@dhvb.dk
Du er velkommen til at bestille tid via TIDSBESTILLING eller kontakte os via formularen nedenunder.
Overvægt er det største ernæringsmæssige problem hos hunde. Helt op imod 30-40 % af alle hunde som kommer i konsultationen, er overvægtige. Kun meget få er undervægtige.
Overvægt nedsætter dyrenes levetid væsentligt, og disponerer for en lang række sygdomme, såsom sukkersyge, dårligt hjerte, hudlidelser, lever og mave-tarm lidelser. Endvidere nedsætter overvægt dyrets livskvalitet, idet et overvægtigt dyr ikke har samme mulighed, - eller lyst til at udfolde sig fysisk, som et dyr der ikke er overvægtigt.
En øget risiko ved bedøvelse/operation, og længere rekonvalesensperiode efter sygdom er endnu en væsentlig faktor der er værd at nævne, når der tales overvægt hos kæledyr.
Som mennesker vænner dyr sig hurtigt til dårlige kostvaner. Disse vaner kan være svære at bryde for hunden, og ofte særligt vanskelig for ejeren. Vi har en tendens til at synes at det er ”synd” for hunden når den ikke længere kan få godbidder, eller det mad det er vant til at få. Det er derfor vigtigt at forebygge overvægt. Kun på den måde undgår man at skulle igennem en slankeproces med sit kæledyr.
Sygelig overvægt starter når kropsvægten overstiger 15 % af normalvægten. Ejerne til kæledyret bemærker oftest ikke overvægten, før det er meget slemt. For en lille hund som fx en puddel hvor normalvægten er ca. 6 kg, vil denne hund være overvægtig allerede ved 6,9 kg. Det er altså gram der tæller når man taler om overvægt hos vores kæledyr.
Det kan dog i mange tilfælde være svært udelukkende at forholde sig til vægten, når man taler om overvægt, idet der er stor forskel på racer og mange individuelle forskelle. En god tommelfingeregel er at hunden skal være slank at se på. Man bør kunne se ”talje” når man kigger på dyret oppefra. Og man bør kunne mærke rygrad og ribben, ved at stryge håndfladen mod dyret. Samtidig bør også hoftebensknoglerne kunne føles når man trykker på hoften.
En generel tendens er at folk ofte kommenterer hvis en hund er for tynd. Ofte er dette et udtryk for, at mange af de omkringgående hunde er for overvægtige, set i forhold til en slank og normalvægtig hund. Det er fra naturens side ikke meningen at en hund skal have et markant fedtlag. Og man bør huske på at enhver overvægt øger risikoen for diverse livsstilssygdomme, -ganske som vi kender det hos mennesker.
Hvis du er i tvivl om din hund er overvægtig, er du altid velkommen i klinikken for at få dit kæledyr vejet. Vi kan her også tale om hvilke muligheder der er for at få smidt nogle af de overflødige kilo, -eller gram. Det er nemlig ikke altid en nem opgave. Hele familien skal involveres i ”slankeprojektet”, idet der kun skal ganske lidt ekstra foder eller godbidder til, før hunden eller katten har fået for meget til at kunne tabe sig.
Som eksempel kan nævnes at hvis du giver din hund på 5-10 kg en mariekiks, så svarer det faktisk til at et menneske spiser en cheeseburger. Så det er vigtigt at huske på at alting er relativt, og selv de mindste godbidder kan gøre et vægttab meget vanskeligt.
Til sidst bør MOTION nævnes. Leg med din hund, eller gå en ekstra lang tur. Det øger både sundheden generelt, og er gavnligt for vægttabet.
Hvis din hund er blevet overvægtig, er vi hos Dyrlægehuset Videbæk altid behjælpelige med at lægge en plan for et vægttab. I er altid velkomne til at få hunden vejet, og vi anbefaler at man kommer et smut forbi klinikken hver 14 dag ca, for at tjekke vægten. Under et vægttabsforløb anbefaler vi fodring med Hills Prescription Diet Metabolic eller Specifik CRD-1. Dette foder sikrer din hund en god mæthed, samtidig med at der er få kalorier i. Din hund holdes dækket med de vitaminer og mineraler der er brug for. Problemet hvis man bare sætter fodermængden ned, på det foder hunden plejer at få, kan netop være at hunden ikke får tilstrækkelig med vitaminer og mineraler.
Tlf: 97 17 50 40
Mail: info@dhvb.dk
Du er velkommen til at bestille tid via TIDSBESTILLING eller kontakte os via formularen nedenunder.
Dyrlægehuset Videbæk
Ørnevej 1
6920 Videbæk
Telefon: +45 97 17 50 40
Email: info@dhvb.dk